USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

‘Kur’an yeter deyip sünnet küçümsenemez’

‘Kur’an yeter deyip sünnet küçümsenemez’
06-04-2013 10:14
Google News

Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat ,Fakültemiz Öğretim Üyelerinden Hadis Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Canlı, Çorum Çağrı Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen 2012-2013 Konferans Programları çerçevesinde, Çorum ilinde ``Hadisin Kültürümüzdeki Yeri`` konulu konferans vermiştir.

 

 

 

Çağrı Eğitim Vakfı`nın konuğu olarak konferans veren Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Canlı, ``Son zamanda sünnet aleyhtarlığı arttı, bize Kur`an yeter söylemleriyle sünneti küçümseme gibi bir art niyetle karşı karşıyayız.`` dedi.

 

Turgut Özal İş Merkezi`nde düzenlenen konferansta, İslam Medeniyeti`nde Hadis konulu bir sunum yapan Canlı, Peygamber Efendimiz`in hadislerinin ve sünnetlerinin İslam Medeniyeti`nin çok önemli esaslarını teşkil ettiğini ve tüm insanlığa ışık tuttuğunu söyledi.

 

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Canlı İslam medeniyetinin temelinde sünnetin olduğunu, son zamanlarda sünnet aleyhtarlığının arttığını, bu hadis zayıf, bu sünnet gereksiz bize Kur`an yeter diye söylemlerde bulunulduğunu, bu söylemlerin arkasında art niyetin olduğunu dile getirerek sözlerine başladı.

 

Medeniyetin unsurlarını tek tek açıklayarak bunları hadislerle örnekleyen Canlı, ilk unsur olarak mesken terimine değindi. Batıda ayakkabı ile eve girmenin yaygın olduğunu evde yemek yapılmadığını sadece yatmaya gelindiğini söyleyerek bizim kültürümüzde evin ne kadar önemli olduğunu, evin her alanının mescit olduğunu, evin ruhaniyetinin olduğunu söyledi.

 

İkinci unsur olarak gıda ve beslenme üzerinde duran Mustafa Canlı, ``İslam`a göre beslenmede haram helal kavramları vardır. Diğer kültürlerde böyle bir şey yoktur isteyen her istediğini yer. Lezzetli olsun diye hayvanları diri diri pişirip yiyen toplumlar vardır. Hadislerde yiyecekler ve içecekler konusu bellidir çerçevesi çizilmiştir.`` diyerek İslam`ın insanların ruh ve beden önem verdiğini bunu koruduğunu helal ve haramların çoğunun bu yönde olduğunu belirtti.

 

Üçüncü unsur olarak giyinme üzerinde duran Canlı, giyinmeye karşı aşırı düşkün olduğumuzu, modanın insanları sömürmeye çalıştığını söyledi. ``Bir kişi dedesinin ceketini beğenmiyfakat bu moda olunca beğeniydiyerek.`` Hadislerin giyinme tarzımızıtaya koyduğunu söyleyerek Hadislerin ana konularından birinin giyinme olduğunu bunun sadece elbise değil takı, süs, saç, sakalı da kapsadığını belirtti.

 

Nikah, Cenaze, Spor, Sanat gibi konulara da değinen Mustafa Canlı, ``Sabah kalkmamızdan akşam yatmamıza kadar her şeyi hadisler bize belirtmiştir, ölçüyü koymuştur. Bunların hepsinin İslam medeniyetinde çizgisinin hadislerletaya konulduğunu ve kendi ölçümüzü korumamız gerektiğini unutmamalıyız`` sözleriyle konferansını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ